Materialenplan

Je thuis voelen doe je ook met je zintuigen. In het materialenplan worden de stalen van alle geadviseerde materialen zoals behang, vloeren, stoffen, kleurkaarten, tegels fysiek verzameld zodat je de materialen en texturen kan aanvoelen. Een materialenplan is een belangrijk instrument dat de visie van het ontwerp omzet in tastbare materialen en afwerkingen. Het helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen over materialen en zorgt ervoor dat het uiteindelijke resultaat voldoet aan jouw behoeften en de beoogde esthetiek en functionaliteit van de ruimte.

Waarom een materialenplan?

Het materialenplan zorgt voor een samenhangende en consistente look in de hele ruimte. Het zorgt ervoor dat de gebruikte materialen goed bij elkaar passen en dat er geen visuele conflicten ontstaan.

  • Het plan fungeert als een gids voor het bereiken van de gewenste stijl en esthetiek van de ruimte. Het helpt bij het selecteren van materialen die passen bij de gekozen ontwerpstijl, of het nu modern, industrieel, klassiek, bohemien of een andere stijl is.
  • Het plan benadrukt niet alleen visuele aspecten, maar ook de tactiele kwaliteiten van materialen. Dit omvat de textuur en het gevoel van oppervlakken, zoals glad, ruw, glanzend, mat, zacht, hard, enz.
  • Materialen worden niet alleen gekozen op basis van uiterlijk, maar ook op basis van hun functionele eigenschappen. Het plan zorgt ervoor dat de gekozen materialen geschikt zijn voor het beoogde gebruik en de levensstijl van de bewoners.
  • Als duurzaamheid een belangrijk aspect is, kan het plan materialen en afwerkingen identificeren die milieuvriendelijk zijn en voldoen aan duurzaamheidsnormen.
  • Materialen kunnen het licht op verschillende manieren reflecteren en de perceptie van de ruimte beïnvloeden. Het plan kan helpen bij het kiezen van materialen die de gewenste lichteffecten in de ruimte creëren. Bijvoorbeeld, lichte kleuren en glanzende materialen kunnen een ruimte groter laten lijken.
  • Het materiaalplan kan ook kleurkeuzes omvatten, zoals de kleuren van vloeren, wanden, meubels en andere oppervlakken. Het zorgt ervoor dat de kleuren harmoniëren en de gewenste stemming in de ruimte oproepen.

Het plan dient ook als een gedetailleerde bron van informatie voor aannemers, leveranciers en andere betrokken partijen. Het zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde pagina zit wat betreft de materialen en afwerkingen die zullen worden gebruikt. 

Wil je graag advies over materialen of een materialenplan, neem dan contact met me op.