Verlichtingsplan

Een goed lichtplan gaat veel verder dan wat suggesties over lampen

Hoe kies je de juiste verlichting?

Ben je bezig met de verlichting en kom je er niet helemaal uit? Dan kan een verlichtingsplan een mooie uitkomst bieden! Stel, je wilt een gezellige sfeer en ontspannen stemming in de woonkamer creëren, maar de verlichting is te fel of te kil en maakt het juist onaangenaam. Erger nog het zorgt voor vermoeidheid, spanning van de ogen en hoofdpijn.

Sommige donkere hoeken zijn slecht verlicht en het gebeurt wel eens dat mensen struikelen, uitglijden of zich stoten. En het mooie kunstwerk aan de muur is alleen bij daglicht te zien. En als je in je comfortabele fauteuil wilt lezen dan moet je nagenoeg alle verlichting aan maken. Wat de duurzaamheid al helemaal niet ten goede komt.

Onvoldoende verlichting maakt het moeilijk om dagelijkse taken uit te voeren. Lezen, koken, werken en andere activiteiten worden bemoeilijkt als er niet genoeg licht is om duidelijk te zien. Zonder goede verlichting kan het moeilijk zijn om visuele hiërarchie in een ruimte te creëren. En kan een ruimte er saai en onaantrekkelijk uitzien zonder de juiste verlichtingslagen en -effecten. Een kamer kan kleiner lijken dan hij werkelijk is als er te weinig licht is of als het licht niet goed is verdeeld. 

Zonder geschikte verlichting worden kansen gemist om de gewenste sfeer, stijl en persoonlijkheid van de ruimte over te brengen. Als er geen doordacht lichtplan is, kunnen lampen onnodig aanstaan of kunnen er inefficiënte lichtbronnen worden gebruikt, wat leidt tot hogere energiekosten.

 

Waarom een verlichtingsplan?

Een goed verlichtingsplan zorgt ervoor dat er voldoende licht is om verschillende taken veilig en efficiënt uit te voeren. Of het nu gaat om koken in de keuken, werken op een bureau of lezen in de woonkamer, de juiste hoeveelheid en soort verlichting zijn essentieel.

Verlichting heeft bovendien een enorme invloed op de sfeer en stemming van een ruimte. Met de juiste verlichting kun je de gewenste atmosfeer creëren, of het nu gaat om een gezellige en warme ambiance voor ontspanning, of helder licht voor een energieke en productieve sfeer.

Met een goed lichtplan kun je de verlichting aanpassen aan verschillende behoeften en momenten. Dimmers en lichtregelsystemen stellen je in staat om de intensiteit van het licht aan te passen en de sfeer te wijzigen naargelang de situatie.

Verlichtingsplan

Verlichting en interieur zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Goed geplande verlichting kan de architectonische kenmerken van een ruimte benadrukken, kunstwerken accentueren en de algemene esthetiek van de ruimte versterken.

Kortom een goed lichtplan gaat veel verder dan wat suggesties over lampen. Het is een afweging van de ruimtelijke functie, gebruik, vormgeving, sfeer, ambiance en, budget. Wat ik voorstel is technisch haalbaar en sfeer bepalend. Daar kun je van op aan. Niets is zo belangrijk als het juiste licht bij het juiste moment. 

Wil je ook een goed doordacht lichtplan, neem dan contact met me op.